Iсторія Творці

Опір особистості. Нарис біографії та наукової діяльності Степана Тимошенка

Восьмий нарис з серії «Творці» при­свя­че­ний Степану Тимошенку, вида­тно­му вче­но­му-меха­ні­ку, інже­не­ру, одно­му із твор­ців тео­рії опо­ру мате­рі­а­лів. У про­е­кті «Творці» спіль­но з RASA (Russian-American Science Association) T-invariant за під­трим­ки Richard Lounsbery Foundation про­дов­жує публі­ка­цію серії біо­гра­фі­чних нари­сів про вихід­ців з Російської імпе­рії, які зро­би­ли зна­чний вне­сок у сві­то­ву нау­ку та техно­ло­гії, про тих, кому ми зобо­в’я­за­ні нашій новою реальністю.

У США уро­джен­ця Конотопського пові­ту Степана Тимошенка вва­жа­ють букваль­но батьком при­кла­дної меха­ні­ки. А в Росії та Україні, де вче­ний напи­сав свої най­ва­жли­ві­ші робо­ти, його прі­зви­ще мало кому відо­ме. Тим часом Тимошенко зумів зро­би­ти вра­жа­ю­чу нау­ко­ву кар’є­ру як на батьків­щи­ні, так і в емі­гра­ції. А ще при­на­гі­дно став спів­за­снов­ни­ком Української ака­де­мії наук. Це істо­рія про те, як доре­во­лю­цій­ний сту­дент міг збу­ду­ва­ти цілу залі­зни­чну стан­цію. Як про­фе­со­ри бігли до Стамбула в бру­дно­му і мокро­му паро­плав­но­му трю­мі. Як емі­гран­ти з Російської імпе­рії змі­ню­ва­ли вигляд юго­слав­ських уні­вер­си­те­тів та аме­ри­кан­ських кор­по­ра­цій. А ще про бур­ко­тли­во­го про­фе­со­ра, яко­му нічо­го ніко­ли не подо­ба­ло­ся, але яко­го попри все любили.

Степан Прокопович Тимошенко наро­див­ся 22 гру­дня 1878 року в селі Шпотівка, Конотопського пові­ту, Чернігівської губер­нії. Перші 20 років його жит­тя нага­ду­ють кла­си­чну біо­гра­фію на межі ХІХ і ХХ сто­літь. Старий зане­дба­ний сад, який хло­пчик дослі­джує під час літніх кані­кул, росій­ська кла­си­чна літе­ра­ту­ра, вчи­те­лі, одно­кла­сни­ки, заро­бі­ток при­ва­тни­ми заня­т­тя­ми, вступ до Петербургу, рево­лю­цій­ні гур­тки, сту­дент­ські заворушення.

Все це з трьо­ма, але дуже важли­ви­ми від­мін­но­стя­ми. По-пер­ше, його батько, Прокіп Тимошенко, був не дво­ря­ни­ном, а розба­га­ті­лим зем­ле­мі­ром. Маєток він купив, госпо­дар­ство три­мав у зраз­ко­во­му поряд­ку. Молода люди­на добре зна­ла селян і їх не іде­а­лі­зу­ва­ла. Він потім зга­ду­ва­ти­ме, що не вірив у можли­вість соці­а­лі­зму на селі і тому не спів­чу­вав есерам.

Другий аспект – мова. Тимошенко був укра­їн­цем, у роди­ні гово­ри­ли сур­жи­ком. Його бра­ти потім ста­ли дія­ча­ми Ради та укра­їн­сько­го уря­ду у вигнан­ні. Сам же Тимошенко дов­го пере­жи­вав через «непра­виль­ний», як йому зда­ва­ло­ся, укра­їн­ський акцент. Однак став одним із твор­ців Української ака­де­мії наук.

Третя від­мін­ність – здо­бу­та осві­та. Тимошенко закін­чив не гім­на­зію, а реаль­не учи­ли­ще. Не вчив ні лати­ни, ні гре­цької, ні англій­ської, але опа­но­ву­вав інже­нер­ні нау­ки. Йому як інже­не­ру це потім дуже допо­мо­гло, а мов не виста­ча­ло. І він все жит­тя наздо­га­няв це від­ста­ва­н­ня, дов­го й важ­ко осво­ю­ю­чи то німе­цьку, то англійську.

Рівне. Реальне учи­ли­ще.  Джерело

Степан Тимошенко зали­шив по собі об’єм­ну і досить нехи­тру авто­біо­гра­фію, назва­ну про­сто «Спогади». Звичайно, як будь-які мему­а­ри, кни­га несе у собі дещо спо­тво­ре­ний погляд. І вже своє дитин­ство ака­де­мік опи­сує очи­ма май­бу­тньо­го інже­не­ра та викладача.

Наприклад, бачи­мо, що всі техні­чні при­сто­су­ва­н­ня захо­плю­ва­ли його з ран­ньо­го віку. Скажімо, у купі піску він буду­вав не лише зам­ки, як усі інші діти, а й залізниці.

Найсильнішим дитя­чим вра­же­н­ням була паро­ва моло­тар­ка, яку батько щоро­ку пози­чав у сусі­да-помі­щи­ка. І всі три тижні, які маши­на пра­цю­ва­ла, Степанко не від­хо­див від неї ні на крок.

Нарешті – най­яскра­ві­ший дитя­чий інже­нер­ний спо­гад. Батько купив сусі­дній має­ток, де пере­бу­до­ву­ва­ти тре­ба було букваль­но все. Степанкові вже випов­ни­ло­ся 14 років, він навчав­ся у реаль­но­му учи­ли­щу та умів кре­сли­ти і малю­ва­ти. І Прокіп Тимошенко запро­по­ну­вав сину бра­ти участь у про­е­кту­ван­ні та будівництві.

Степан вивчав усі кре­сле­н­ня будин­ків і нові будів­лі, що тра­пля­ли­ся йому на очі. І навіть іно­ді під час нудних уро­ків малю­вав май­бу­тні при­кра­си та про­е­кту­вав ґанок. Зрештою, він навіть скле­їв макет будин­ку з картону.

Це спо­га­ди Тимошенка-інже­не­ра. А як викла­дач він дов­го і тро­хи нудно опи­сує мето­ди­ки всіх сво­їх вчи­те­лів: як юна­ка, який готу­вав його до всту­пу до учи­ли­ща, так і петер­бурзь­ких професорів.

Адже він не любив і вва­жав мар­ни­ми дов­гі кла­сні заня­т­тя! Та жорс­ткий і виба­гли­вий учи­тель мате­ма­ти­ки про­бу­див інте­рес до цієї нау­ки. Але сам май­бу­тній уче­ний від­крив у собі любов до викла­да­н­ня – під­тя­гу­ю­чи това­ри­шів, яким важ­ко дава­ла­ся мате­ма­ти­ка. Заради цьо­го він навіть при­хо­див до шко­ли рані­ше, до поча­тку уроків.

У всій кра­ї­ні інже­не­рів-шля­хо­ви­ків навча­ли тоді в одно­му єди­но­му місці – в Інституті шля­хів спо­лу­че­н­ня, що у Санкт-Петербурзі. Конкурс ста­но­вив 5 осіб на місце, але Тимошенко успі­шно вступив.

Дореволюційна вища осві­та силь­но від­рі­зня­ла­ся від усіх суча­сних пра­ктик, як радян­ських, так і захі­дних. Від сту­ден­та не вима­га­ли суво­рої від­ві­ду­ва­но­сті, викла­да­чі не мали дотри­му­ва­ти­ся навчаль­но­го пла­ну та вста­нов­ле­ної про­гра­ми. Тож вели­че­зну роль віді­гра­вав люд­ський чинник.

Скажімо, май­бу­тній ака­де­мік, озна­йо­мив­шись із мане­рою викла­да­н­ня про­фе­со­рів, вирі­шив слу­ха­ти лекції лише з меха­ні­ки та хімії, а решту пре­дме­тів вчи­ти з кни­жок. Вже тоді він зазна­чив, що всім кур­сам не виста­ча­ло “раціо­наль­но постав­ле­них пра­кти­чних занять”.

Чим тоді займа­ли­ся сту­ден­ти, які ігно­ру­ва­ли лекції? Першу поло­ви­ну дня, до від­кри­т­тя кре­сляр­ських залів, вони сиді­ли в буфе­ті та чита­ли газе­ти. Буфет не був уні­вер­си­тет­ської стру­кту­рою, але був еле­мен­том сту­дент­сько­го самов­ря­ду­ва­н­ня. І дохо­ди від бутер­бро­дів йшли фор­му­ва­н­ня бібліо­те­ки. Не інже­нер­ної: там було бага­то беле­три­сти­ки, книг з соціо­ло­гії та еко­но­мі­ки, маса мар­ксист­ської літератури.

Сам Тимошенко зізна­вав­ся, що нама­гав­ся чита­ти «Капітал», але «ніко­ли у мене не виста­ча­ло ні енер­гії, ні часу пов­ні­стю здо­ла­ти цей об’є­ми­стий твір». Він був лівих погля­дів, як і біль­шість сту­ден­тів, але в полі­ти­чних орга­ні­за­ці­ях не брав участь. Народники його не вла­што­ву­ва­ли, бо добре знав селян. А від їхніх голов­них кон­ку­рен­тів, мар­кси­стів, Тимошенка від­вер­та­ли звер­не­н­ня до робі­тни­ків, у яких пору­шу­ва­лась нена­висть до вла­сни­ків під­при­ємств та бур­жу­а­зії. Майже через 70 років, при­ста­рі­лий про­фе­сор у мему­а­рах щиро спро­бує зро­зу­мі­ти при­чи­ни тоталь­но­го захо­пле­н­ня ліви­ми іде­я­ми сво­їх одно­ка­шни­ків. Згадає, як ще в учи­ли­щі ніко­му не подо­ба­ли­ся обо­в’яз­ко­ві від­ві­ди­ни цер­кви та вій­сько­ва гім­на­сти­ка. Що в юнке­ри зав­жди йшли ліни­ві реа­лі­сти, які не спо­ді­ва­ю­ться на уні­вер­си­тет­ську осві­ту, і все це викли­ка­ло якусь непри­язнь у офі­це­рів. А без­по­се­ре­днє зна­йом­ство з тим, як бідно і неспра­ве­дли­во вла­што­ва­не жит­тя селян, викли­ка­ли загаль­не пра­гне­н­ня соці­аль­ної справедливості.

«Мене ціка­ви­ла бороть­ба за демо­кра­ти­чні заса­ди, за полі­ти­чні сво­бо­ди, а запро­ва­дже­н­ня соці­а­лі­зму зда­ва­ло­ся мені спра­вою від­да­ле­но­го май­бу­тньо­го. Поки що я вва­жав за необ­хі­дне під­три­му­ва­ти інте­ре­си слаб­ких, наскіль­ки це було можли­во в рам­ках існу­ю­чо­го ладу», – резю­му­вав уче­ний. І мабуть при­бли­зно так мисли­ло бага­то моло­дих людей того покоління.

Дуже важли­вою части­ною інже­нер­ної осві­ти у доре­во­лю­цій­ній Росії була літня пра­кти­ка. Країна тоді швид­ко покри­ва­ла­ся мере­жею залі­зниць. А гра­мо­тних залі­зни­чни­ків не виста­ча­ло. Отже, сту­ден­ту-четвер­то­кур­сни­ку ціл­ком могли дору­чи­ти спро­е­кту­ва­ти цілий вокзал.

Саме так про­хо­ди­ла пра­кти­ка Тимошенка влі­тку 1899 та влі­тку 1900 років. Він брав участь у будів­ни­цтві Вовчанськ-Куп’янської залі­зни­ці у Харківській обла­сті та спро­е­кту­вав, напри­клад, Куп’янський вок­зал. Обидва ці топо­ні­ми ми добре зна­йо­мі з хро­нік пов­но­мас­шта­бно­го втор­гне­н­ня Росії на тери­то­рію України. Але тоді там не було вій­ни, а була про­сто досить зли­ден­на та глу­ха сіль­ська місцевість.

Станція Моначинівка, яку побу­ду­вав Тимошенко

За два роки сту­дент, який недо­вчив­ся, на одній зі стан­цій про­клав водо­гін і збу­ду­вав при­вок­заль­ні будів­лі. Спроектував вок­зал та збу­ду­вав паро­во­зні депо. І через пів­сто­лі­т­тя, став­ши вже аме­ри­кан­ським про­фе­со­ром, Тимошенко шко­ду­ва­ти­ме, що у його сту­ден­тів немає таких можливостей.

Вчений

У Росії тоді дія­ла загаль­на вій­сько­ва повин­ність. Тимошенко вирі­шив чесно від­бу­ти рік і зазда­ле­гідь ста­вив­ся до цьо­го часу, як до викре­сле­но­го з жит­тя. Головне, від­слу­жи­ти у Петербурзі, щоб не втра­ча­ти зв’яз­ку з інсти­ту­том. Так моло­дий інже­нер потра­пив до Лейб-гвар­дії Саперного батальйону.

Згодом він дійшов до виснов­ку, що цей рік теж був кори­сним досві­дом. «Передусім тут я про­вів рік з людьми мого віку, голов­ним чином вихід­ця­ми з сіл, в умо­вах рів­но­сті. Це зов­сім не те, що зустрі­ча­ти­ся з селя­на­ми сво­го села, буду­чи сином помі­щи­ка», - буде зга­ду­ва­ти він.

Зближенню з това­ри­ша­ми по слу­жбі спри­я­ли дві речі: укра­їн­ство і любов до викла­да­н­ня. Як у будь-якій гвар­дій­ській части­ні, офі­це­ри пере­ва­жно зайня­ті були сво­ї­ми світ­ськи­ми спра­ва­ми, про­те фун­кціо­ну­ва­н­ня баталь­йо­ну три­ма­ло­ся на унтер-офіцерах.

Ротний фельд­фе­бель та кіль­ка піді­бра­них ним молод­ших офі­це­рів були укра­їн­ця­ми. Але їх, на від­мі­ну від петер­бурзь­ких сту­ден­тів укра­їн­сько­го похо­дже­н­ня, ще не тор­кну­ло­ся захо­пле­н­ня націо­наль­ною куль­ту­рою. Тимошенко зга­дує, як запро­сив трьох унтер-офі­це­рів на спе­ктакль «Запорожець за Дунаєм».

«Спектакль, і тан­ці мало­ро­сій­ські, і мало­ро­сій­ська роз­мо­ва нав­ко­ло – все це спра­ви­ло на моїх вій­сько­вих при­я­те­лів при­го­лом­шли­ве вра­же­н­ня», - зга­ду­вав потім інже­нер. «Вони вва­жа­ли, що мало­ро­сій­ська мова - це мова мужи­ків. А тут раптом сту­ден­ти та оша­тні дами роз­мов­ля­ють цією мовою і тан­цю­ють гопа­ка, як у них вдо­ма в селі. Але спів­а­ють наба­га­то кра­ще, ніж у селі. Скільки роз­мов було після цієї виста­ви у казармі!»

Крім того, Тимошенко вирі­шив готу­ва­ти унтер-офі­це­рів та най­більш гра­мо­тних сол­да­тів до всту­пу після слу­жби до шко­ли деся­тни­ків – навчаль­ний заклад, який готу­вав май­стрів та бри­га­ди­рів для будівництва.

А ще за час слу­жби інже­нер спро­е­кту­вав міст, що скла­дав­ся з лег­ких жер­дин та дро­ту, який могли пере­но­си­ти два сол­да­ти. Тимошенко зізна­є­ться, що ста­ло­ся це через те, що «немає чого роби­ти». Але той міст мав вели­кий успіх і навіть був пре­зен­то­ва­ний генералу.

Після армії інже­нер вла­шту­вав­ся спо­ча­тку до лабо­ра­то­рії інсти­ту­ту шля­хів спо­лу­че­н­ня, де займав­ся випро­бу­ва­н­ня­ми цемен­ту, а потім – випро­бу­ва­н­ням рейок. Потім потра­пив лабо­ран­том до Петербурзького полі­те­хні­ку­му. Там йому нале­жа­ло вже пра­цю­ва­ти з людьми», — вести у сту­ден­тів пра­кти­чні заня­т­тя в меха­ні­чній лабораторії.

До того момен­ту Тимошенко дійшов до твер­до­го пере­ко­на­н­ня, що мате­ма­ти­ку інже­не­рам потрі­бно викла­да­ти зов­сім не так, як май­бу­тнім мате­ма­ти­кам. Що важли­во дати пра­кти­чні про­гра­ми всіх знань. А цьо­му навіть добрі мате­ма­ти­ки часто не вчать.

З таким під­хо­дом до мето­ди­ки викла­да­н­ня моло­дий уче­ний почав скла­да­ти зав­да­н­ня, з яких склав зго­дом зна­ме­ни­тий і пере­кла­де­ний різни­ми мова­ми зада­чник. Через пів­сто­лі­т­тя в Стенфорді він вико­ри­сто­ву­ва­ти­ме на сво­їх заня­т­тях тоді­шні петер­бурзь­кі приклади.

Росія про­гра­ва­ла вій­ну Японії. Невблаганно насу­ва­ла­ся пер­ша рево­лю­ція. Хвилювалися сту­ден­ти, виші при­пи­ня­ли заня­т­тя. А Тимошенко вико­ри­став утво­ре­ну пау­зу, щоб від­ві­да­ти Геттінгенський уні­вер­си­тет. Знайомство з німе­цькою інже­нер­ною шко­лою надов­го зро­бить його пере­ко­на­ним гер­ма­но­фі­лом. Йому подо­ба­ло­ся, що маши­ни для лабо­ра­то­рій купу­ють не про запас, як у Росії, а з чітким розу­мі­н­ням, для чого це тре­ба. Подобалося, що про­фе­со­ри не повто­рю­ють рік у рік одні й самі лекції, а допов­ню­ють їх у міру роз­ви­тку нау­ки. Подобалися від­кри­тість та демо­кра­тизм у вузах. Під час рево­лю­цій­них подій Тимошенко опу­блі­ку­вав свою пер­шу нау­ко­ву пра­цю «Про яви­ща резо­нан­су у валах». А ще під­го­ту­вав тео­ре­ти­чну базу та екс­пе­ри­мен­ти для май­бу­тньої дисер­та­ції щодо бічної стій­ко­сті дво­тав­ро­вої балки.

У 1906 році, поки всі виші ще були закри­ті через рево­лю­цію, моло­дий вче­ний взяв участь у кон­кур­сі на зайня­т­тя вакан­сії для кафе­дри опо­ру мате­рі­а­лів у Київській  полі­те­хні­ці. І виграв. При тому, що Тимошенкові було лише 28 років і за всьо­го досві­ду лабо­ра­тор­них занять зі сту­ден­та­ми, він жодно­го разу ще не про­чи­тав їм жодної лекції.

Проте успіх моло­до­го про­фе­со­ра у Києві був при­го­лом­шли­вий. Зобов’язаний  цим він був досить оче­ви­дно­му, на суча­сний погляд, ново­вве­ден­ню. Ідея поля­га­ла в тому, щоби пара­лель­но з лекцій­ним кур­сом опо­ру мате­рі­а­лів йшли заня­т­тя в лабо­ра­то­рії. І сту­ден­ти могли негай­но пере­ві­ри­ти нові фор­му­ли у спра­вах, з вико­ри­ста­н­ням прийня­тих в інже­нер­ній пра­кти­ці спро­ще­них при­пу­щень. До Тимошенка цьо­му рані­ше ніхто чомусь не доду­мав­ся. Навіть потрі­бних при­ла­дів у лабо­ра­то­рії не було, вче­но­му дове­ло­ся кон­стру­ю­ва­ти їх самому.

Довелося напи­са­ти й під­ру­чник. І до 1911 вийшла кни­га, яку прийня­ли в біль­шо­сті навчаль­них закла­дах імпе­рії. Через деся­ти­лі­т­тя Тимошенко пере­ро­бить цей курс і надру­кує його англій­ською. З’являться пере­кла­ди й інши­ми мовами.

1909 року моло­до­го викла­да­ча обра­ли дека­ном інже­нер­но-буді­вель­но­го від­ді­ле­н­ня. Через два роки його та двох інших дека­нів звіль­нять за полі­ти­чни­ми моти­ва­ми – через студентів-євреїв.

Антисемітизм у Російській імпе­рії було вста­нов­ле­но зако­но­дав­чо, зокре­ма, були кво­ти на зара­ху­ва­н­ня євре­їв до вузів. Для Київської полі­те­хні­ки кво­та ста­но­ви­ла 15%. Після рево­лю­ції інсти­тут почав ігно­ру­ва­ти це обме­же­н­ня та набрав наба­га­то біль­ше єврей­ських сту­ден­тів. Тепер міні­стер­ство напо­ля­га­ло на їхньо­му від­ра­ху­ван­ні. Тимошенко, який ста­вив­ся до євре­їв з пев­ним упе­ре­дже­н­ням, про­те від­мо­вив­ся їх від­ра­хо­ву­ва­ти. Все це скін­чи­ло­ся звіль­не­н­ням його та ще двох настіль­ки ж зав­зя­тих дека­нів і від­хо­дом у від­став­ку одра­зу 40% про­фе­су­ри на знак протесту.

Таке звіль­не­н­ня озна­ча­ло пораз­ку у пра­вах. Державні виші та дер­жав­ні під­при­єм­ства найня­ти Тимошенка біль­ше не могли. Але у вче­но­го якраз вийшов під­ру­чник. Крім того, він отри­мав пер­шу свою пре­мію «іме­ні Журавського», до якої дода­ва­лись 2,5 тися­чі золо­тих рублів. А як дода­тко­ві дже­ре­ла гро­шей опаль­ний декан вів в інсти­ту­тах заня­т­тя з пого­дин­ною опла­тою і висту­пав кон­суль­тан­том при будів­ни­цтві дредноутів.

Приблизно в цей час від­бу­ло­ся доле­но­сне зна­йом­ство. Погодинні заня­т­тя Тимошенко вів у Петербурзі. Жив на Аптекарському Острові і пото­ва­ри­шу­вав із австрій­ським фізи­ком Паулем Еренфестом. Той роз­по­від­ав ново­му това­ри­ше­ві про нові­тні течії у фізи­ці: кван­то­ву тео­рію, тео­рію від­но­сно­сті. Вони зустрі­ча­ли­ся вран­ці у бота­ні­чно­му саду, роз­мов­ля­ли та малю­ва­ли необ­хі­дні кре­сле­н­ня пали­чкою на снігові.

Незабаром австрі­єць зне­ві­рив­ся отри­ма­ти про­фе­сор­ське місце в Петербурзі і поїхав. А потім іме­на двох уче­них назав­жди об’­єд­на­ли­ся в істо­рії нау­ки – тео­рії зги­ну балок Тимошенка-Еренфесту. Вона визна­чає пове­дін­ку балок з ура­ху­ва­н­ням зсув­ної дефор­ма­ції та пово­ро­ту попе­ре­чних перерізів.

Часто про дру­го­го спів­ав­то­ра забу­ва­ють і нази­ва­ють модель про­сто «тео­рі­єю Тимошенка», при­чо­му не лише на пост­ра­дян­сько­му про­сто­рі. Доказ ролі Еренфеста і спро­бам зро­зу­мі­ти, чому його ім’я зни­кло, при­свя­че­не ціле нау­ко­ве роз­слі­ду­ва­н­ня.

Вигин бал­ки за Тимошенком-Еренфестом

У січні 1913 року опа­ла скін­чи­ла­ся. Тимошенко став про­фе­со­ром у Шляхів спо­лу­че­н­ня та Електротехнічному інсти­ту­тах у Петербурзі. Почалась вій­на. Мобілізація вияви­ла бага­то про­блем, у тому числі й техні­чних. І інже­не­ра залу­чи­ли до вирі­ше­н­ня одні­єї з них - поси­ле­н­ня міцно­сті залі­зни­чних колій на напрям­ках, які рані­ше вва­жа­ли­ся дру­го­ря­дни­ми, а тепер не витри­му­ва­ли важ­ких вій­сько­вих ешелонів.

Проте, як і в роки пер­шої рево­лю­ції, Тимошенко не при­ймав близь­ко до сер­ця вели­ких полі­ти­чних подій. Поки масо­ве смер­то­вбив­ство на фрон­тах Першої Світової назав­жди змі­ню­ва­ло зви­чний світ, про­фе­сор читав лекції та при­ймав іспи­ти, від­по­чи­вав у Криму та Фінляндії. У сво­їх спо­га­дах він дов­го та з без­ліч­чю подро­биць опи­ше всі свої від­пус­тки та пішо­хі­дні маршрути.

Ще за час вій­ни Тимошенко напи­сав кни­гу про дефор­ма­ції стри­жнів та пла­ті­вок, яка мала скла­сти дру­гий том кур­су тео­рії пружності.

Наближалася рево­лю­ція, ігно­ру­ва­ти яку було неможливо.

Академік

1919-й рік, Новоросійськ, тил вже почав від­ступ перед Добровольчою армі­єю, зли­ва. Два ака­де­мі­ки: Володимир Вернадський та Степан Тимошенко – на при­вок­заль­ній пло­щі, зайня­тій біжен­ця­ми. Найщасливіші мають наме­ти, біль­шість про­сто мокне. Академіки у про­мі­жно­му поло­жен­ні – у них немає наме­тів, але є пара­соль­ки. Розкривши їх і склав­ши валі­зи під дере­вом, вче­ні обмір­ко­ву­ють своє від­чай­ду­шне становище.

Раптом з’яв­ля­є­ться моло­дик і гукає Тимошенка на ім’я. Це його коли­шній слу­хач. Він кли­че про­фе­со­рів у якусь квар­ти­ру, де мешкає з гру­пою моло­дих людей, які супро­во­джу­ва­ли якийсь потяг із вій­сько­вим май­ном і застря­гли в Новоросійську. Живуть кому­ною, всі скла­да­ю­ться, заку­по­ву­ю­ться на база­рі, і квар­тир­на госпо­дар­ка їм готує. Тимошенка та Вернадського при­йма­ють у кому­ну, і так вони живуть три дні в очі­ку­ван­ні потрі­бно­го пароплава.

З-поміж поді­бних випад­ко­вих зустрі­чей з людьми, які пам’я­та­ли його і люби­ли як викла­да­ча, скла­да­ла­ся оді­сея Тимошенка в роки Громадянської вій­ни і від­ра­зу після неї.

Революція заста­ла його у сто­ли­ці. «Походивши в пер­ші дні рево­лю­ції вули­ця­ми Петербургу, я назав­жди втра­тив інте­рес і дові­ру до яскра­вих опи­сів герой­ських висту­пів пов­ста­ло­го наро­ду», - зга­ду­вав Тимошенко.

Влітку 1917 року він спо­ча­тку від­пра­вив сім’ю від­по­чи­ва­ти до Криму, а потім вирі­шив пере­пра­ви­ти їх у Київ до батька. Не з ідей­них мір­ку­вань, а з суто побу­то­вих: зро­зумі­ло було, що зима в Петербурзі має бути важ­ка, а з про­ду­кта­ми в Україні кра­ще. Сам Тимошенко поїхав напри­кін­ці 1917 року, ледве вти­снув­шись у вагон, наби­тий дезер­ти­ра­ми, що повер­та­ли­ся з гвин­тів­ка­ми у свої села діли­ти помі­щи­цьку землю.

Багатьох міні­стрів, обра­них Українською Радою, Тимошенко знав осо­би­сто як дру­зів сво­їх двох бра­тів. Ті, на від­мі­ну від вче­но­го, дуже ціка­ви­ли­ся і полі­ти­кою, і націо­наль­ним укра­їн­ським від­ро­дже­н­ням, бага­то спіл­ку­ва­ли­ся з місце­вою інте­лі­ген­ці­єю і після рево­лю­ції опи­ни­ли­ся в гуща­ви­ні суспіль­но­го життя.

Самого Тимошенка у це жит­тя зане­сло про­ти його волі. Просто ста­ло зро­зумі­ло, що до Петербургу зараз повер­та­ти­ся не можна. Натомість Київський полі­те­хні­чний інсти­тут одра­зу після рево­лю­ції запро­по­ну­вав повер­ну­ти­ся всім викла­да­чам, звіль­не­ним у 1911 році. І Тимошенко зно­ву зайняв кафе­дру спро­ти­ву матеріалів.

А потім волею випад­ку йому вияви­ло­ся ста­ти ще й одним із твор­ців Української Академії наук. Якщо диви­ти­ся фор­маль­но, то він якнай­кра­ще від­по­від­ав усім кри­те­рі­ям: вели­кий уче­ний, укра­ї­нець, люди­на, яка всти­гла попра­цю­ва­ти дека­ном у Києві. Але на пра­кти­ці вини­кли про­бле­ми, оскіль­ки вла­сне укра­їн­ство Тимошенко напо­ле­гли­во заперечував.

Будучи запро­ше­ним до від­по­від­ної комі­сії, вче­ний з поро­га заявив голо­ві ради міні­стрів Миколі Василенку, що він «про­тив­ник само­стій­ної України і навіть про­тив­ник запро­ва­дже­н­ня укра­їн­ської мови у сіль­ських шко­лах». Василенко дипло­ма­ти­чно від­по­вів, що в галу­зі меха­ні­ки це не так важливо.

Незважаючи на ске­пти­чний настрій щодо укра­їн­ської неза­ле­жно­сті, Тимошенко з ціка­ві­стю пори­нув у про­цес ство­ре­н­ня ака­де­мії. На цьо­му ґрун­ті вони тоді міцно пото­ва­ри­шу­ва­ли з Володимиром Вернадським. Тимошенко навіть із емі­гра­ції про­дов­жить йому писати.

Разом із ними над ство­ре­н­ням ака­де­мії пра­цю­ва­ли коли­шній ректор Харківського уні­вер­си­те­ту гео­лог Павло Тутковський та істо­рик Дмитро Багалій. Трохи зго­дом при­єд­на­ли­ся схо­до­зна­вець Агафангел Кримський, еко­но­міст і вида­тний мар­ксист Михайло Туган-Барановський, істо­рик Федір Тарнавський. У листо­па­ді 1918 року ака­де­мію було ство­ре­но, а чле­ни комі­сії ста­ли пер­ши­ми ака­де­мі­ка­ми. Тимошенко очо­лив Інститут техні­чної меха­ні­ки, який зараз носить його ім’я. Впало Гетьманство, вста­но­ви­ла­ся вла­да Директорії. Але Тимошенко настіль­ки не від­чу­вав полі­ти­чно­го момен­ту, що впер­то від­мов­ляв­ся пере­хо­ди­ти на укра­їн­ську мову. Його викли­кав член уря­ду, від­чи­тав і при­гро­зив звіль­ни­ти вче­но­го із ство­ре­ної ним Академії. Тимошенко пише: «Не пам’я­таю, що я від­по­вів чле­ну Директорії, але знаю, що в Академії я про­дов­жу­вав гово­ри­ти росій­ською мовою і робив це не з зав­зя­то­сті, а тому, що не знав літе­ра­тур­ної укра­їн­ської мови».

Влада Директорії вияви­ла­ся недов­гою і вза­га­лі 1919 рік запа­м’я­тав­ся бага­то­ра­зо­вим пере­хо­дом Києва з рук в руки. Якщо не бра­ти до ува­ги дрі­бних епі­зо­дів, коли місто займа­ли нена­дов­го різні сили, то з поча­тку люто­го до кін­ця сер­пня в ньо­му пра­ви­ли чер­во­ні, а потім взя­ла під кон­троль Добровольча армія.

У цьо­му вирі подій Тимошенко то ходив на уклін до біль­шо­ви­цько­го міні­стра, щоб отри­ма­ти бюджет для ака­де­мії, то ховав­ся в селі, щоб чер­во­ні, що йдуть, не забра­ли його, пра­пор­щи­ка запа­су, до себе в армію силою.

Влада білих була вче­но­му наба­га­то при­єм­ні­шою і зро­зумі­лі­шою. Та й від­по­від­а­ли за нау­ку його ста­рі зна­йо­мі. Але якщо чер­во­ні гото­ві були визна­ва­ти укра­їн­ські уста­но­ви, то бор­ці за «єди­ну та непо­діль­ну Росію» з Добровольчої армії – ні.

Кілька міся­ців про­йшло у без­ре­зуль­та­тних спро­бах змі­цни­ти ста­но­ви­ще ака­де­мії. А потім до Києва зно­ву зайшли червоні.

«У разі заня­т­тя Києва біль­шо­ви­ка­ми моє ста­но­ви­ще як пра­пор­щи­ка запа­су, що ухи­лив­ся від біль­шо­ви­цько­го при­зо­ву, ста­ва­ло дуже небез­пе­чним», - роз­су­див уче­ний і один, без сім’ї, від­пра­вив­ся до Ростова-на-Дону шука­ти робо­ту при уря­ді Добровольчої армії. Тоді він ще вірив у пере­мо­гу Білого руху.

Але вла­да роз­си­па­ла­ся, а разом із нею й нала­го­дже­ні меха­ні­зми жит­тя. І це ста­ло помі­тно вже у доро­зі. Так, на одній стан­ції поїзд зупи­нив­ся, паса­жи­рам ого­ло­си­ли, що скін­чи­ло­ся пали­во та від­пра­ви­ли лама­ти пар­ка­ни та тягну­ти їх до паро­во­зу. Потім маши­ніст, про­від­ни­ки та кон­ду­кто­ри обкла­ли паса­жи­рів дани­ною та заяви­ли, що поки ті не позби­ра­ють для них пев­ну суму, потяг далі не піде.

У Ростові Тимошенко зустрів зна­йо­мо­го з Петербургу і швид­ко уві­йшов до Військово-інже­нер­ної Ради при уря­ді Півдня Росії. Отримав вій­сько­ву фор­му, посвід­че­н­ня та кон­сер­ви зі скла­ду. Загалом якось змі­цнив своє ста­но­ви­ще, але ненадовго.

Добровольча армія від­сту­па­ла під уда­ра­ми біль­шо­ви­ків. Довелося зали­ши­ти Ростов і від­сту­пи­ти до Єкатеринодару. Разом із армі­єю йшла й інте­лі­ген­ція: вче­ні, викла­да­чі. А серед них і Тимошенко із Вернадським.

Були орга­ні­зо­ва­ні загаль­ні збо­ри про­фе­со­рів, щоб вирі­ши­ти, що роби­ти далі: чека­ти на біль­шо­ви­ків чи їха­ти? Тимошенко твер­до обрав дру­ге. Тим біль­ше, що Югославія ого­ло­си­ла про готов­ність прийня­ти біжен­ців із Росії. Разом із вче­ним-меха­ні­ком, Георгієм Піо-Ульським, Тимошенко навіть ходив на ауді­єн­цію до серб­сько­го посольства.

«Я дуже часто думаю про від­’­їзд. Досить важ­ко під біль­шо­ви­ка­ми. Хочеться на вели­кий про­стір: 2 роки не зна­єш, що роби­ться на Заході та у сві­то­вій літе­ра­ту­рі. Це занад­то від­чу­ває Тимош[енко]»,- напи­сав у ті дні у сво­є­му щоден­ни­ку Вернадський.

А далі на двох дру­зів-ака­де­мі­ків чека­ла така сама поїзд­ка до Новоросійську. Злива, очі­ку­ва­н­ня на паро­плав, випад­ко­вий попу­тник і жит­тя в див­ній комуні.

Пароплав при­йшов через чоти­ри дні, ака­де­мі­ки діста­ли­ся Ялти, де Вернадський вирі­шив зази­му­ва­ти на сво­їй дачі в надії, що спра­ви Білого руху оду­жа­ють. А Тимошенко поїхав до Севастополя, пра­гну­чий потра­пи­ти на ева­ку­а­цій­ний рейс до Константинополя.

Але зро­би­ти це було непро­сто. Місто тоді було оку­по­ва­не інтер­вен­та­ми з Франції. І фран­цузь­кі уря­дни­ки вирі­шу­ва­ли, кого пуска­ти на паро­пла­ви. Тимошенко ледь не впав у від­чай, але допо­міг випадок.

«Колись, ще до вій­ни, Товариство фран­цузь­ких інже­не­рів при­су­ди­ло мені поче­сний від­гук за пра­ці з буді­вель­ної меха­ні­ки та вида­ло від­по­від­не посвід­че­н­ня за під­пи­сом міні­стра. Це посвід­че­н­ня в мене збе­рі­га­ло­ся, і я подав його кон­су­лу. Ефект був неспо­ді­ва­ний. Консул змі­нив тон і видав дозвіл на паро­плав­не місце не тіль­ки мені, а й моїм супу­тни­кам та їхнім роди­нам. Це був, зда­є­ться, єди­ний випа­док у моє­му жит­ті, коли доку­мент про ака­де­мі­чну від­зна­ку мав пра­кти­чну користь», — зга­ду­вав учений.

А далі малень­кий ван­та­жний паро­плав, нашвид­ку­руч пере­ро­бле­ний під пере­ве­зе­н­ня паса­жи­рів, йшов до Константинополя аж три тижні. Разом із Тимошенком плив­ли: інший укра­їн­ський ака­де­мік Тарановський із сім’єю та інже­нер, коли­шній учень, Яків Хлитчієв. Кожен тулив­ся як міг. Дружині Хлитчієва зна­йшли місце в каю­ті, а йому само­му дістав­ся гамак у трю­мі. Коли посту­де­ні­ло, водя­на пара ста­ла кон­ден­су­ва­ти­ся під сте­лею, звід­ти лляв справ­жній дощ, і інже­не­ро­ві дове­ло­ся закри­ва­ти­ся пара­соль­кою. Тарановський із сім’єю роз­та­шу­вав­ся на яки­хось ящи­ках. А Тимошенко спо­ру­див собі ліж­ко з двох дро­ви­няк та дошки.

Емігранти схо­дять із паро­пла­ва, що при­йшов до Стамбула. 1921 рік

Емігрант

У Константинополі біжен­ців від­пра­ви­ли на каран­тин на Халкі - один з Принцевих остро­вів у Мармуровому морі. Життя почи­на­ло­ся з чисто­го арку­ша. Кожному вида­ли миску та кухоль, засе­ли­ли у про­сто­рі будин­ки, але без меблів. Довелося спа­ти на мішках із соло­мою та висто­ю­ва­ти дов­гі чер­ги за без­ко­штов­ною кашкою. Зате в чер­зі можна було пере­ки­ну­ти­ся парою слів із яки­мось про­фе­со­ром чи полковником.

Карантин скін­чив­ся. Тарановський про­дав свої гім­на­зи­чну та уні­вер­си­тет­ську золо­ті меда­лі, щоб купи­ти кви­тки, ака­де­мі­ки сіли у вагон тре­тьо­го кла­су та виру­ши­ли до Белграду.

І зно­ву Тимошенко скрізь зустрі­чав учнів чи чита­чів сво­їх під­ру­чни­ків, які допо­ма­га­ли впо­ра­ти­ся із тру­дно­ща­ми емі­гра­ції. У Белграді таким неспо­ді­ва­ним шану­валь­ни­ком виявив­ся про­фе­сор Арновлевич, який ще до рево­лю­ції купив під­ру­чник Тимошенка і готу­вав за ним свої лекції. Він запро­по­ну­вав емі­гран­ту зупи­ни­ти­ся у будин­ку сво­єї сестри.

Та сама істо­рія повто­ри­ла­ся під Загребом, де вче­ний винайняв кім­на­ту. Варто було сино­ві госпо­ди­ні почу­ти його прі­зви­ще, він роз­по­вів, як у росій­сько­му поло­ні вчив за його книж­кою опір мате­рі­а­лів. Тут же госпо­да­рі пере­се­ли­ли Тимошенка до най­кра­щих кімнат.

У Загребському уні­вер­си­те­ті ректор, як вияви­ло­ся, дав­но знав нау­ко­ві робо­ти інже­не­ра. І коли з’я­су­ва­ло­ся, що перед ним сидить їхній автор, емі­гран­ту від­ра­зу було запро­по­но­ва­но зайня­ти кафе­дру опо­ру мате­рі­а­лів. З поча­тком семе­стру можна було бра­ти­ся до занять.

У про­між­ку між при­бу­т­тям до Югославії та поча­тком викла­да­н­ня Тимошенко зро­бив дві важли­ві спра­ви. Він напи­сав робо­ту про поси­ле­н­ня кра­їв отво­рів у мета­ле­вих арку­шах та з’їздив до Києва за дру­жи­ною та дітьми.

Сталося це у кві­тні 1920 року, коли газе­ти напи­са­ли, що поль­ські вій­ська піді­йшли до Києва. Він одра­зу поїхав до Варшави, доміг­ся візи та виїхав до охо­пле­ної вій­ною України.

«У Києві на вок­за­лі було зов­сім поро­жньо. Візників не існу­ва­ло, і я попря­му­вав на Гоголівську вули­цю з моїм необ­тя­жли­вим бага­жем. У хаті тіль­ки-но поча­ли вста­ва­ти. Мій при­їзд був пов­ною неспо­ді­ван­кою, – за сім міся­ців моєї від­су­тно­сті не було жодних зві­сток про мене. З киян, які поїха­ли до Ростова та Криму сім міся­ців тому, я повер­нув­ся додо­му пер­шим», — зга­ду­вав учений.

Перезимувати сім’ї допо­мо­гла ака­де­мія. Політехнічний Інститут випла­чу­вав дру­жи­ні його пла­тню та допо­ма­гав про­ду­кта­ми. Але ака­де­мі­ки самі пере­бу­ва­ли у досить жалю­гі­дно­му ста­ні. Тимошенко був при­су­тній на одно­му засі­дан­ні і зали­шив­ся вра­же­ний взу­т­тям одно­го з відо­мих мате­ма­ти­ків: підо­шва чобо­та зов­сім відір­ва­ла­ся, і той під­в’я­зав її мотуз­ка­ми. «Костюми бага­тьох ака­де­мі­ків при­йшли на пов­ну ста­рість, і я у френ­чі, вида­но­му мені англій­ця­ми в Ростові, зда­вав­ся досить гар­но одя­гне­ним», - писав про це Тимошенко.

Рідні їха­ти не хоті­ли. Усі зно­ву дума­ли, що за поля­ків жит­тя нала­го­ди­ться. Але вче­ний був напо­ле­гли­вий і мав рацію. Київські поля­ки й самі вже ева­ку­ю­ва­ли­ся. Місцевих до ева­ку­а­цій­но­го поїзда бра­ти не хоті­ли. І тут зно­ву допо­мо­гла випад­ко­ва зустріч.

«Евакуацією роз­по­ря­джав­ся інже­нер, який був бага­то років тому моїм учнем. Він мене впі­знав, роз­крив один із товар­них ваго­нів і всіх нас туди впу­стив. Потяг рушив. Виявилося пізні­ше, що це був остан­ній поїзд, що про­рвав­ся з Києва, наша оста­н­ня можли­вість поки­ну­ти Росію», - зга­ду­вав Тимошенко. Але їха­ли ми недов­го і зно­ву зупи­ни­ли­ся, не доїжджа­ю­чи до стан­ції Буча, де ми про­во­ди­ли літо в 1907 році. Тут нам все було зна­йо­ме, але вигляд був незви­чай­ний: ліво­руч горі­ло зна­йо­ме нам село, пра­во­руч йшли вели­кою доро­гою поль­ські вій­ська, що відступали».

Шлях був важ­кий. Академік із сім’єю спав на соло­мі серед яки­хось сіль­сько­го­спо­дар­ських машин. Потяг бага­то разів зупи­няв­ся. І одно­го разу, напри­клад, паса­жи­рам дове­ло­ся виши­ку­ва­ти­ся лан­цю­гом і від­ра­ми напов­ню­ва­ти паро­воз водою з коло­дя­зя – водо­ка­чку було зруйновано.

Тим не менш, Тимошенко з дру­жи­ною та дітьми доїха­ли успі­шно, і в Загребі поча­ло­ся вже забу­те мир­не жит­тя. Діти ходи­ли до шко­ли, батько читав лекції. Хорватську мову він осво­ю­вав за газе­та­ми – тут допо­ма­га­ло зна­н­ня росій­ської та цер­ков­но­сло­в’ян­ської. Звичайно, в лекці­ях, як і рані­ше, про­ска­ку­ва­ло бага­то росій­ських слів, але слу­ха­чі швид­ко звикли.

Вперше після вій­ни Тимошенко з’їздив у нау­ко­ве від­ря­дже­н­ня. Побував у Німеччині, Франції та Англії, де позна­йо­мив­ся з моло­дим радян­ським фізи­ком Петром Капіцею. Через два роки вче­ний неспо­ді­ва­но отри­мав листа з Америки від коли­шньо­го учня по Петербурзькому полі­те­хні­ку­му. Він пра­цю­вав у ком­па­нії, що займа­ла­ся усу­не­н­ням вібра­цій у маши­нах. І про­по­ну­вав сво­є­му про­фе­со­ру пере­їзд та пла­тню 75 дола­рів на тиждень.

Питання було непро­сте. З одно­го боку, Тимошенкові подо­ба­ло­ся викла­да­ти, йому подо­бав­ся клі­мат у Загребі, про­фе­со­ри та сту­ден­ти. І він чудо­во розу­мів, що від цьо­го дове­де­ться від­мо­ви­ти­ся. Але про­фе­сор­ської пла­тні виста­ча­ло лише на най­не­об­хі­дні­ше. Він не міг купи­ти собі ні одя­гу, ні меблів, не кажу­чи вже про своє житло. Були й амбі­ції іншо­го роду, хоті­ло­ся пере­кла­сти та вида­ти свої кни­ги євро­пей­ськи­ми мовами.

Загалом, вче­ний спро­бу­вав вси­ді­ти на двох стіль­цях. Семестр закін­чу­вав­ся, і він домо­вив­ся, що місце в уні­вер­си­те­ті збе­ре­жуть за ним до осе­ні. Тимошенко вирі­шив попра­цю­ва­ти три міся­ці в Америці, а потім уже вирі­ши­ти, що роби­ти далі.

Промисловий інженер

Сполучені Штати вче­но­му одра­зу не спо­до­ба­ли­ся, при­чо­му май­же за всі­ма пара­ме­тра­ми. Якщо суди­ти з листів та спо­га­дів, не подо­ба­ли­ся Тимошенкові вче­ні, інже­не­ри та робі­тни­ки, бібліо­те­ки та уні­вер­си­те­ти, рівень жит­тя та дозві­л­ля, аме­ри­кан­ці та єврей­ські емігранти.

Не подо­ба­ла­ся від­су­тність зви­чної дистан­ції між фізи­чною та розу­мо­вою пра­цею. Він із обу­ре­н­ням писав, що моло­то­бо­єць на заво­ді може заро­бля­ти біль­ше інже­не­ра, що про­фе­сор в уні­вер­си­те­ті сам тягає важ­кі залі­зя­ки для екс­пе­ри­мен­тів, а не дору­чає це спе­ці­аль­ній люди­ні. Що про­фе­со­ри та інже­не­ри під­ро­бля­ють, а не займа­ю­ться нау­кою, що сту­ден­ти б’ються.

Тішила лише одна річ, про яку він невдов­зі напи­сав ака­де­мі­ку Вернадському: «Немає вузь­ко­го “націо­на­лі­зму”, з яким Ви скрізь зустрі­ча­є­те­ся в Європі і який осо­бли­во непри­єм­ний був для мене в малень­ких сло­в’ян­ських кра­ї­нах на кшталт Югославії чи Чехословаччини».

Натомість Тимошенка вкрай дра­ту­ва­ли аме­ри­кан­ські інже­нер­ні спо­ру­ди. Нью-Йоркському над­зем­но­му метро при­свя­че­ний у його спо­га­дах окре­мий гнів­ний пасаж: «Зовнішній вигляд їх був потвор­ний. Конструкції вра­жа­ли сво­єю техні­чною без­гра­мо­тні­стю і були, на мою дум­ку, небез­пе­чні для руху. При про­хо­джен­ні поїздів і осо­бли­во при їх галь­му­ван­ні на стан­ці­ях роз­гой­ду­ва­н­ня цих кон­стру­кцій дося­га­ли непри­пу­сти­мих меж. Про без­гра­мо­тність аме­ри­кан­ських інже­не­рів я вже рані­ше склав собі пев­не уяв­ле­н­ня, вивча­ю­чи міст, що про­ва­лив­ся в Квебеку. Але все ж таки не при­пу­скав, що над­зем­на залі­зни­ця Нью-Йорка побу­до­ва­на настіль­ки безграмотно».

Критика різ­ка, але вче­ний без­пе­ре­чно мав на неї пра­во. Саме він зго­дом ство­рить у США пов­но­цін­ну інже­нер­ну школу.

Компанія, куди запро­си­ли пра­цю­ва­ти Тимошенка, була у Філадельфії. Виявилася вона кри­хі­тною – лише п’ять кім­нат. У ній займа­ли­ся нови­ми дви­гу­на­ми для вій­сько­во­го фло­ту, і інже­нер при­сту­пив до роз­ра­хун­ків колін­ча­стих валів.

«Тут інже­нер­ною нау­кою ніхто не ціка­вив­ся і дове­де­ться жити в пов­ній нау­ко­вій само­ті», - зга­дає він потім свої сум­ні­ви тих пер­ших аме­ри­кан­ських міся­ців. - «Америка мені точно не подо­ба­ла­ся. Залишаючись у Загребі, я був ближ­чим до нау­ко­вих цен­трів. Я міг іно­ді бра­ти участь у нау­ко­вих з’їздах. Міг дру­ку­ва­ти свої робо­ти у най­кра­щих євро­пей­ських вида­н­нях. Але, звер­та­ю­чись до мате­рі­аль­ної сто­ро­ни спра­ви, кар­ти­на пред­став­ля­ла­ся іна­кше. У Югославії я жив у злиднях».

Це й вирі­ши­ло спра­ву. Тимошенко напи­сав до Загреба два листи. Один до уні­вер­си­те­ту, що не повер­не­ться. І дру­гий дру­жи­ні, щоб бра­ла молод­шу дочку та при­їжджа­ла. Старша донь­ка та син зали­ши­ли­ся в Європі та всту­пи­ли до Берлінського полі­те­хні­чно­го інсти­ту­ту. Вчений твер­до вирі­шив дати їм хоро­шу інже­нер­ну осві­ту, і був абсо­лю­тно впев­не­ний, що в США її немає.

Незважаючи на це, він все силь­ні­ше суму­вав за викла­да­цькою робо­тою і мрі­яв вла­шту­ва­ти­ся в якийсь із аме­ри­кан­ських вишів, про що теж писав Вернадському. Як тіль­ки у 1923 році у його фір­ми поча­ли­ся фінан­со­ві про­бле­ми, Тимошенко насам­пе­ред напи­сав листи до кіль­кох уні­вер­си­те­тів. Але його навіть від­по­від­дю не удостоїли.

Натомість від­по­ві­ла одна з най­біль­ших про­ми­сло­вих ком­па­ній «Вестингауз». Вона готу­ва­ла­ся роз­ши­рю­ва­ти дослі­дни­цький від­діл, у яко­му вже пра­цю­ва­ли кіль­ка росій­ських іммі­гран­тів, які дали Тимошенкові най­кра­щі характеристики.

І ось уже нове місце робо­ти у Піттсбурзі. Цього разу Тимошенко міг поба­чи­ти, як вла­што­ва­но зсе­ре­ди­ни вели­ку аме­ри­кан­ську ком­па­нію. Найбільше його вра­зи­ло, що інже­не­ри сиді­ли в тому, що ми зараз назва­ли б «опен-офі­сом». “Американці зов­сім не розу­мі­ють, що для розу­мо­вої пра­ці необ­хі­дні тиша і деякий ком­форт”, - кон­ста­ту­вав він.

Натомість у «Вестингаузі» було бага­то таких самих, як він, емі­гран­тів. З ними Тимошенко зде­біль­шо­го і спіл­ку­вав­ся, вла­што­ву­вав піші про­гу­лян­ки в обі­дню пере­р­ву. Настрій був такий собі. Російські інже­не­ри не дуже зна­ли­ся на еле­ктро­ма­ши­нах, на яких спе­ці­а­лі­зу­ва­ла­ся ком­па­нія, від­чу­ва­ли з цьо­го при­во­ду син­дром само­зван­ця і боя­ли­ся, що їх звіль­нять. Але пра­кти­ка пока­за­ла, що фун­да­мен­таль­на інже­нер­на під­го­тов­ка дозво­ли­ла кожно­му зро­би­ти гар­ну кар’є­ру у США.

Цех заво­ду «Вестінгауз» у Піттсбурзі. 1920-ті роки

Близьким дру­гом Тимошенка став вина­хі­дник кіне­ско­па та один із батьків теле­ба­че­н­ня Володимир Зворикін. Такий самий іммі­грант, він пра­цю­вав у «Вестингаузі» і навчав­ся в докто­ран­ту­рі в уні­вер­си­те­ті Піттсбурга. Зворикін часто під­во­зив ново­го дру­га на завод та із заво­ду на сво­їй машині.

Тимошенко одра­зу пока­зав, що для ком­па­нії він цін­не при­дба­н­ня. Винайшов та покра­щив кіль­ка дрі­бних вимі­рю­валь­них при­ла­дів. Вирішив низ­ку скла­дних інже­нер­них зав­дань. І неза­ба­ром став кон­суль­ту­ва­ти різні техні­чні від­ді­ли «Вестингауза» у сфе­рі опо­ру мате­рі­а­лів. Якщо в серій­ній маши­ні щось лама­ло­ся, і інже­не­рам потрі­бно було точно визна­чи­ти при­чи­ну та не допу­сти­ти нових поло­мок, звер­та­ли­ся саме до нього.

Тут вче­ний впер­ше звер­нув ува­гу на один із сут­тє­вих плю­сів інже­нер­ної спра­ви в США-нау­ко­ві резуль­та­ти, дося­гну­ті в дослі­дни­цьких від­ді­лах вели­ких кор­по­ра­цій, наба­га­то швид­ше зна­хо­ди­ли своє вті­ле­н­ня у виро­бни­цтві. «Цей зв’я­зок нау­ки і техні­ки нала­го­джу­вав­ся, за мої­ми спо­сте­ре­же­н­ня­ми, в Америці успі­шні­ший, ніж у Європі», - визнав Тимошенко.

Не мину­ло й року на ново­му місці, як емі­гран­ту дове­ло­ся зно­ву спро­бу­ва­ти себе у ролі лекто­ра. До ньо­го звер­ну­ла­ся гру­па моло­дих інже­не­рів ком­па­нії, які хоті­ли про­слу­ха­ти курс тео­рії пру­жно­сті. Набралось 25 слу­ха­чів. Часу вдень на це не було. Тому Тимошенко навчав їх вечо­ра­ми, нашвид­ку­руч пере­ку­шу­вав удо­ма та повер­тав­ся на завод. «Так, ймо­вір­но, впер­ше на тери­то­рії Сполучених Штатів, був про­чи­та­ний курс тео­рії пру­жно­сті», - від­зна­чає він.

Потім ці вну­трі­шні завод­ські лекції пере­тво­ри­ли­ся на постій­но дію­чий семі­нар. Там уже читав допо­віді не лише сам Тимошенко, а й інші інже­не­ри, роз­по­від­а­ю­чи про різні роз­ді­ли механіки.

На поча­тку 1924 року голов­ний інже­нер-меха­нік заво­ду Ітон вирі­шив ще щіль­ні­ше під­клю­чи­ти ново­го спів­ро­бі­тни­ка до навча­н­ня моло­дих колег. Компанія щоро­ку найма­ла близь­ко 300 випу­скни­ків аме­ри­кан­ських інже­нер­них вишів. І пер­ші пів­ро­ку вони навча­ли­ся, про­во­дя­чи по 2-3 тижні у різних завод­ських цехах. Потім їх роз­по­ді­ля­ли по виро­бни­цтву, але при­бли­зно кожен п’я­тий вирі­шу­вав про­дов­жу­ва­ти осві­ту все­ре­ди­ні Вестінгауза. Вони скла­да­ли спе­ці­аль­ний іспит і могли всту­пи­ти до одні­єї з вну­трі­шніх шкіл: меха­ні­ки чи електротехніки.

У пер­шій Тимошенка попро­си­ли про­чи­та­ти курс опо­ру мате­рі­а­лів. Він вко­тре кон­ста­ту­вав пога­ну тео­ре­ти­чну під­го­тов­ку аме­ри­кан­ських випу­скни­ків. І про­чи­тав їм курс, який у цар­ській Росії зазви­чай слу­ха­ли другокурсники.

Кожен тео­ре­ти­чний від­діл кур­су супро­во­джу­вав­ся у від­по­від­ність до намі­че­но­го ще в київ­ський пері­од під­хо­дом ріше­н­ням при­кла­дних зав­дань. Ці лекції потім скла­ли пер­шу поло­ви­ну нової аме­ри­кан­ської кни­ги Тимошенка “Applied Elasticity”.

Компанія була заці­кав­ле­на у тому, щоб пра­ці її дослі­дни­ків обго­во­рю­ва­ли­ся на між­на­ро­дних нау­ко­вих та інже­нер­них кон­гре­сах. Так Тимошенко потра­пив улі­тку 1924 року до Торонто і про­вів кіль­ка днів на тери­то­рії уні­вер­си­те­ту. Атмосфера там пану­ва­ла бри­тан­ська, уча­сни­ки кон­гре­су були пере­ва­жно євро­пей­ця­ми. І вче­ний повер­нув­ся у вели­кій тузі за уні­вер­си­тет­ською роботою.

Становище іммі­гран­та у «Вестингаузі» було міцним. Грошей виста­ча­ло не тіль­ки на жит­тя, не лише на навча­н­ня дітей у Німеччині, а й навіть на посил­ки роди­чам у СРСР. А Тимошенко писав один за одним від­чай­ду­шні листи до Вернадського. «Тутешні лабо­ра­то­рії ні з росій­ськи­ми, ні навіть із Загребом порів­ня­ти не можна. Країна диво­ви­жна! Живуть люди з мате­рі­аль­ним ком­фор­том та обхо­дя­ться без газе­ти, без теа­тру, без при­стой­ної кни­гар­ні, без бібліо­тек!! Щоб здо­бу­ти поря­дну нау­ко­ву кни­гу, тре­ба писа­ти само­му в Європу», — скар­жив­ся він у листуванні.

Компанія бага­то в чому була гото­ва піти Тимошенкові назу­стріч. У 1926 році його від­пра­ви­ли у поїзд­ку до уні­вер­си­те­тів та лабо­ра­то­рій Європи. Він побу­вав у Великій Британії, Німеччині, Швейцарії та Франції, брав участь за ці кіль­ка міся­ців у двох нау­ко­вих конгресах.

У США діяль­ність вче­но­го деда­лі біль­ше вихо­ди­ла за межі рідно­го заво­ду. Він висту­пив із допо­від­дю в уні­вер­си­те­ті Мічігану. Прочитав лекцію для вузь­ких спе­ці­а­лі­стів та про­фе­со­рів у Массачусетському техно­ло­гі­чно­му інсти­ту­ті. А от кон­суль­та­цій­ної робо­ти ста­ва­ло деда­лі мен­ше. На заво­ді ком­па­нії пра­цю­ва­ли вже три випу­ски вну­трі­шньої кор­по­ра­тив­ної шко­ли – інже­не­ри, які про­слу­ха­ли курс Тимошенка та вирі­шу­ва­ли біль­шість зав­дань, що сто­су­ю­ться міцно­сті, без сто­рон­ньої допо­мо­ги. Англійською мовою вийшов його автор­ський курс опо­ру мате­рі­а­лів, що зна­чно спро­сти­ло і викла­да­н­ня. Так що інже­нер навіть домо­вив­ся з дире­кто­ром інсти­ту­ту, що його від­пу­ска­ти­муть по обі­ді писа­ти в спо­кій­но­му ста­ні нову кни­гу про вібра­ції в маши­нах. Тимошенко пояснив началь­ни­ку, що саме з цією темою пов’я­за­ні бага­то тру­дно­щів інже­не­рів ком­па­нії, і зару­чив­ся його підтримкою.

Теоретична части­на ново­го кур­су була зна­чною мірою взя­та із росій­сько­мов­них книг Тимошенка. А ось пра­кти­чні зав­да­н­ня спи­ра­ли­ся на реаль­ні при­кла­ди із завод­ської пра­кти­ки. 1927 року курс був готовий.

Навесні того ж року вче­ний отри­мав теле­гра­му від дека­на Інженерної шко­ли уні­вер­си­те­ту Мічігану. Там було засно­ва­но спе­ці­аль­ну кафе­дру для дослі­дни­цької робо­ти з меха­ні­ки. І Тимошенкові про­по­ну­ва­ло­ся її зайня­ти. Мрія збувалася.

На заво­ді з усіх сил нама­га­ли­ся його утри­ма­ти. Пропонували офі­цій­не зва­н­ня завод­сько­го кон­суль­тан­та та пов­ну сво­бо­ду від місце­вих пра­вил. Обіцяли поїзд­ки на будь-які кон­гре­си в Європі та Америці. «Все це було дуже при­ва­бли­во. Але я знав, що поки буду на заво­ді, спо­кою не буде і нау­ко­во пра­цю­ва­ти не змо­жу», - зга­ду­вав потім учений.

Але попро­ща­ли­ся з ком­па­ні­єю вони добре. За Тимошенком збе­ре­гли поса­ду кон­суль­тан­та, що при­їжджав. Він мав від­ві­ду­ва­ти завод раз на місяць і два дні обго­во­рю­ва­ти пита­н­ня меха­ні­ки із завод­ськи­ми інженерами.

Батько-засновник

Чи вар­то писа­ти, що в аме­ри­кан­сько­му уні­вер­си­те­ті Тимошенку теж одра­зу дуже бага­то чого не спо­до­ба­ло­ся. Його диву­вав поділ пра­ці, при яко­му вся адмі­ні­стра­тив­на робо­та аж до запро­ше­н­ня нових про­фе­со­рів веде­ться уні­вер­си­тет­ською адмі­ні­стра­ці­єю - людьми, які часто не мають пря­мо­го від­но­ше­н­ня до нау­ки і викладання.

Пригнічувало, що про­фе­со­ри зобо­в’я­за­ні з 9 ран­ку до 5 попо­лу­дні сиді­ти у сво­їх кабі­не­тах. І що викла­да­чі інже­нер­них спе­ці­аль­но­стей зазви­чай вико­ри­сто­ву­ють цей час для вико­на­н­ня сто­рон­ніх замов­лень. Але най­біль­ше дра­ту­вав неви­со­кий соці­аль­ний ста­тус професора.

Він звик до євро­пей­сько­го під­хо­ду, коли про­фе­сор — бажа­не і висо­ко­опла­чу­ва­не зва­н­ня. А в Америці в ті роки хоро­ші пра­кти­ки, чи то лікар, чи то інже­нер, зов­сім не рва­ли­ся викла­да­ти. Невдовзі Тимошенко пере­ко­нав­ся, що інже­не­ри в уні­вер­си­те­ті наба­га­то мен­ші про­фе­сіо­на­ли, ніж їхні коле­ги у Дослідницькому інсти­ту­ті «Вестингауза». Та ще й заздрісні.

«З пер­шо­го дня моїх занять в уні­вер­си­те­ті я від­чув, що став­ле­н­ня до мене зов­сім не таке, як на заво­ді. На заво­ді інже­не­ри звер­та­ли­ся до мене за пора­дою, по допо­мо­гу. Вони були зі мною люб’я­зні,  - я не був їх кон­ку­рен­том. Зовсім інше ста­но­ви­ще було в уні­вер­си­те­ті. Тут я іно­зе­мець, який пога­но роз­мов­ляє англій­ською, постав­ле­ний у при­ві­ле­йо­ва­не ста­но­ви­ще», — зга­ду­вав Тимошенко. Справді, зі сво­єю осо­бли­вою кафе­дрою він мав займа­ти­ся зі сту­ден­та­ми зов­сім неба­га­то годин. А гро­шей отри­му­вав удві­чі біль­ше, ніж зви­чай­ні професори.

Вражаюче, але навіть сту­ден­ти ста­ви­ли­ся до викла­да­чів без жодно­го піє­те­ту. Якоїсь миті вче­ний помі­тив, що чобо­ти його весь час забру­дне­ні. Він зами­слив­ся і зро­зу­мів, що уні­вер­си­тет­ська тери­то­рія бру­дна, поде­ку­ди в бру­ді про­кла­де­ні дере­в’я­ні міс­тки. І в цих вузь­ких місцях сту­ден­ти зов­сім не пра­гнуть посту­па­ти­ся про­фе­со­ро­ві доро­гою. А сам Тимошенко при зустрі­чі на міс­тках інстин­ктив­но від­хо­дить убік і забру­днює чобо­ти. «Вирішив змі­ни­ти мою пове­дін­ку, не посту­па­ти­ся доро­гою та йти пря­мо на сту­ден­та. При моє­му зро­стан­ні і вазі цей метод виявив­ся вда­лим - сту­ден­ти посту­па­ли­ся доро­гою, і я став при­хо­ди­ти додо­му з чистим взу­т­тям», - напи­ше він потім у мему­а­рах. При цьо­му у нау­ко­во­му пла­ні сту­ден­ти теж не бли­ща­ли. У вузи вони всту­па­ли з наба­га­то мен­шою мате­ма­ти­чною під­го­тов­кою, ніж їхні євро­пей­ські одно­лі­тки. І ста­ви­ли­ся до навча­н­ня пра­гма­ти­чно. Виведення фор­му­ли їм не ціка­ве, якщо можна зазир­ну­ти у довід­ник і одра­зу отри­ма­ти гото­ве рішення.

До само­го навча­н­ня став­ле­н­ня теж існу­ва­ло пра­гма­ти­чне. Майже будь-яку кар’є­ру можна було зро­би­ти без нау­ко­во­го сту­пе­ня. Тому ніхто осо­бли­во не пра­гнув ста­ти докто­ром інже­нер­них наук. Тимошенко вирі­шив зла­ма­ти цю ситу­а­цію. І якщо вже сту­ден­ти оби­ра­ють від­ра­зу йти на завод, то чому б не залу­чи­ти до роз­ши­ре­ної навчаль­ної про­гра­ми завод­ських інже­не­рів, що вже діють. Скориставшись зв’яз­ка­ми у «Вестингаузі», вче­ний ство­рив схе­му, за якої деякі моло­ді спів­ро­бі­тни­ки ком­па­нії після закін­че­н­ня вну­трі­шньої завод­ської шко­ли могли вчи­ти­ся на доктор­ський сту­пінь у уні­вер­си­те­ті Мічігану під його керівництвом.

Але оскіль­ки від Піттсбурга до Анн-Арбора, де викла­дав Тимошенко, тре­ба їха­ти май­же 500 км, зго­дом було вирі­ше­но пере­ве­сти інже­не­рів «Вестингауза» до Піттсбурзького уні­вер­си­те­ту. Тимошенко там уже не викла­дав, але допо­міг роз­ро­би­ти пра­ви­ла вза­є­мо­дії вишу та заво­ду. Що осо­бли­во при­ва­блю­ва­ло докто­ран­тів, якщо в дисер­та­ції зара­хо­ву­ва­ли нау­ко­ві робо­ти, вико­на­ні в кор­по­ра­тив­но­му дослі­дни­цько­му інституті.

Натомість при уні­вер­си­те­ті Мічігану вче­ний-емі­грант орга­ні­зу­вав літню шко­лу меха­ні­ки. «Розрахунок був на те, що моло­ді викла­да­чі інших аме­ри­кан­ських уні­вер­си­те­тів поба­жа­ють вико­ри­сто­ву­ва­ти літні кані­ку­ли для про­слу­хо­ву­ва­н­ня кур­сів, які зазви­чай потрі­бні на доктор­ських іспи­тах», пояснить він у спо­га­дах. Ідея вияви­ла­ся дуже затре­бу­ва­ною. Першим же влі­тку «в 1929 році» на навча­н­ня з’ї­ха­ли­ся пів­со­тні вче­них з усі­єї кра­ї­ни. Розрахунок Тимошенка був вір­ним: кіль­кість інже­не­рів-докто­ран­тів у Мічиганському уні­вер­си­те­ті поча­ла зро­ста­ти. А сам він регу­ляр­но чита­ти­ме допо­віді на літніх шко­лах, навіть коли ста­не про­фе­со­ром Стенфорда.

Фізичний факуль­тет Стенфордського уні­вер­си­те­ту. 1930-ті

Ще одну важли­ву річ для аме­ри­кан­ської інже­нер­ної нау­ки вче­ний почав реа­лі­зо­ву­ва­ти ще у Піттсбурзі. Він вирі­шив орга­ні­зу­ва­ти Секцію при­кла­дної меха­ні­ки при Американському това­ри­стві інже­не­рів-меха­ні­ків для дру­ку та обго­во­ре­н­ня про­філь­них нау­ко­вих праць. Він зумів зара­зи­ти цією іде­єю голов­но­го інже­не­ра-меха­ні­ка «Вестингауза» Ітона. Але з само­го поча­тку було вирі­ше­но не зами­ка­ти­ся в рам­ках одні­єї кор­по­ра­ції і запро­си­ти пред­став­ни­ків «Дженерал Електрикс».

І зно­ву Тимошенко нама­цав те, чого не виста­ча­ло аме­ри­кан­ській інже­нер­ній нау­ці. Секція при­кла­дної меха­ні­ки, запу­ще­на напри­кін­ці 1928 року, швид­ко набра­ла попу­ляр­но­сті і ста­ла важли­вим май­дан­чи­ком для нау­ко­вих дис­ку­сій. А її жур­нал Journal of Applied Mechanics – авто­ри­те­тним вида­н­ням у цій галузі.

Почалася Велика Депресія, але про­фе­сор пере­ніс її бла­го­по­лу­чно з пози­ції сто­рон­ньо­го спо­сте­рі­га­ча. В уні­вер­си­те­ті ско­ро­ти­ли, а потім вза­га­лі пере­ста­ли пла­ти­ти зар­пла­ти про­фе­со­рам, але Тимошенко пра­цю­вав і у «Вестингаузі». Дорогою до Піттсбурга він часто був єди­ним паса­жи­ром у спаль­но­му ваго­ні. У роз­пал кри­зи вче­ний з’їздив на два кон­гре­си до Європи, подо­ро­жу­вав Францією і намі­тив там план нової кни­ги «Стійкість пру­жних систем».

У 1933 році випов­ни­ло­ся шість років викла­да­н­ня в уні­вер­си­те­ті Мічігану, і Тимошенко отри­мав саб­ба­ти­кал – опла­чу­ва­ну пів­рі­чну від­пус­тку. Він виру­шив у вели­ку подо­рож Старим сві­том і навіть поба­чив нацист­ський мітинг у Німеччині. «По вули­цях мар­ши­ру­ва­ли у вій­сько­во­му поряд­ку якісь люди та діти, оче­ви­дно, шко­ля­рі. Скрізь маса пра­по­рів пар­тії Наці. Це нага­ду­ва­ло демон­стра­ції часів біль­шо­ви­ків у Петербурзі», - від­зна­чить він потім у спогадах.

Восени 1934 року Тимошенка запро­си­ли до Каліфорнійського уні­вер­си­те­ту на місяць, як сто­рон­ньо­го лекто­ра. А з 1935-го поча­ли кли­ка­ти назав­жди. Майже одно­ча­сно його поча­ли запро­шу­ва­ти і до Стенфордського уні­вер­си­те­ту. Вчений обрав Стенфорд.

Вчений пере­се­лив­ся на інший кінець кра­ї­ни, тому на пре­ве­ли­ку радість, позбув­ся робо­ти кон­суль­тан­том. До того ж, і стен­форд­ські сту­ден­ти йому подо­ба­ли­ся біль­ше. Більш вихо­ва­ні, не такі гру­бі, із забез­пе­че­них сімей.

Початок Другої Світової вій­ни застав вче­но­го в чер­го­вій поїзд­ці Європою. Але в Америці спра­ви йшли, як і рані­ше. І у віль­ний від лекцій час Тимошенко писав нову кни­гу – за ста­ти­кою спо­руд. «Американські кни­ги з цьо­го пита­н­ня зда­ва­лись мені мало­за­до­віль­ни­ми, - поясню­вав він. - Американські авто­ри вчи­ли “як” потрі­бно вести роз­ра­ху­нок, але пита­н­ня “чому” цей роз­ра­ху­нок при­зво­дить до потрі­бних резуль­та­тів, зали­шав­ся нез’ясованим».

Війна охо­пи­ла весь Старий світ. Але до кін­ця 1941 року і напад на Перл-Харбор в аме­ри­кан­ських уні­вер­си­те­тах вона зов­сім не від­чу­ва­ла­ся. Потім кла­си порід­ша­ли. Всі здо­ро­ві сту­ден­ти, які не мають від­стро­чок, були мобі­лі­зо­ва­ні до армії.

Розгорталися вій­сько­во-про­ми­сло­ві про­гра­ми. Тимошенко то читав допо­віді щодо спе­ці­аль­них від­ді­лів тео­рії пру­жно­сті для інже­не­рів-авіа­бу­дів­ни­ків у Лос-Анжелесі, то кон­суль­ту­вав мор­ське відом­ство у Вашингтоні. Далі читав вечір­ні лекції для інже­не­рів обо­рон­ної про­ми­сло­во­сті. Вченому випов­ни­ло­ся 65 років, але всу­пе­реч ухва­ле­ним пра­ви­лам його зали­ши­ли в університеті.

1946-го мобі­лі­зо­ва­ні сту­ден­ти поча­ли повер­та­ти­ся. А інже­нер­на нау­ка США сто­я­ла на поро­зі вели­ких змін. Виділялися дер­жав­ні кошти на роз­ви­ток інже­нер­ної осві­ти. Тоді з іні­ці­а­ти­ви Тимошенка у Стенфорді з’я­ви­ло­ся від­ді­ле­н­ня дослі­дни­цької меха­ні­ки. У насту­пній поїзд­ці Європою вче­ний дослі­джу­вав меха­ні­чні лабо­ра­то­рії пова­ле­ної Німеччини і пере­ма­ню­вав кра­щих про­фе­со­рів пра­цю­ва­ти в Америку. Занять в уні­вер­си­те­ті у Тимошенка ста­ва­ло деда­лі мен­ше. У ново­му від­ді­лен­ні він читав лише два кур­си: «Механічні вла­сти­во­сті буді­вель­них мате­рі­а­лів» та «Історію опо­ру мате­рі­а­лів». Друга область посту­по­во ста­ва­ла голов­ною сфе­рою його нау­ко­во­го інтересу.

Весь віль­ний від викла­да­н­ня час він при­свя­чу­вав сво­їй істо­ри­чній кни­зі, яка вийде 1953 року. А в усіх поїзд­ках Європою ску­по­ву­вав у букі­ні­стів ста­ро­вин­ні томи, при­свя­че­ні механіці.

1955-го Тимошенко наре­шті вийшов на пен­сію. Хоча йому було вже 75 років, уні­вер­си­тет­ська адмі­ні­стра­ція умов­ля­ла про­дов­жи­ти кон­тракт. Але про­фе­сор від­мо­вив­ся. «Всі кур­си, які я читав, вже було надру­ко­ва­но. І повто­рю­ва­ти на лекці­ях те, що сту­дент міг про­чи­та­ти в кни­зі, не пред­став­ля­ло жодно­го інте­ре­су», - поясню­вав він.

У 1957 році Американське това­ри­ство інже­не­рів-меха­ні­ків засну­ва­ло медаль іме­ні Степана (точні­ше, в англій­сько­му варі­ан­ті - Стівена) Тимошенка. Її щорі­чно вру­ча­ють за визна­чні дося­гне­н­ня в галу­зі при­кла­дної меха­ні­ки. І пер­шим лау­ре­а­том став, що зако­но­мір­но, сам Тимошенко. У посвід­чен­ні меда­лі поясню­ва­ло­ся, що вче­ний був «ліде­ром нової ери при­кла­дної меха­ні­ки».

Медаль Тимошенка

Літній про­фе­сор отри­му­вав у ті роки без­ліч поче­сних наго­род та звань. Аж до обра­н­ня (від­ра­зу після поїзд­ки до СРСР) іно­зем­ним чле­ном Академії наук СРСР. «Про те, що я колись був обра­ний до Академії ще доре­во­лю­цій­ним її скла­дом, тепер не зга­ду­ва­ло­ся», – сар­ка­сти­чно заува­жив Тимошенко.

Вчений овдо­вів ще 1946 року. Його донь­ка – Ганна Тимошенко-Герцельт жила у Вупперталі, і від­став­ний про­фе­сор від­ві­ду­вав її щоліта.

А 1964 року він зла­мав ногу у Швейцарії і не став повер­та­ти­ся до США, а пере­брав­ся у Німеччину до дочки. Він помер у неї на руках 29 трав­ня 1972 року. За рік до цьо­го про­фе­сор зумів під­го­ту­ва­ти і випу­сти­ти свою остан­ню кни­гу «Механіка матеріалів».

Свої «Спогади» Тимошенко опу­блі­ку­вав 1963 року. Там він чесно зізнав­ся, що досі не впев­не­ний, чи пра­виль­но він зро­бив, що пере­їхав до США.

«Зайнявшись під­го­тов­кою інже­не­рів, при­да­тних для тео­ре­ти­чно­го дослі­дже­н­ня техні­чних зав­дань, я напи­сав низ­ку кур­сів, які зна­йшли широ­ке поши­ре­н­ня. Але ново­го в Америці зро­бив мало. Чи це ста­ло­ся тому, що бага­то був зайня­тий пра­кти­чни­ми робо­та­ми або тому, що мені вже було близь­ко соро­ка п’я­ти років і почав ста­рі­ти, я не знаю»,- кон­ста­ту­вав учений.

Автор текс­ту: НІКІТА АРОНОВ

Список літе­ра­ту­ри:

1) Тимошенко Степан Прокопович. Спогади, Париж 1963 року.

2) Isaac Elishakoff. Who developed the so-called Тимошенко beam theory?, Mathematics and Mechanics of Solids, August 12, 2019

3) Вернадський В. І. Щоденники 1917-1921. Київ, 1994.

4) «Розкидані по всій Америці…»: із листів С. П. Тимошенка до В. І. Вернадського. Публікація М. Ю. Сорокіної

5) Stephen Timoshenko — path-breaking profesor of applied mechanics, Stanford

  7.04.2024

, , ,